Slideshow

marți, 26 aprilie 2011

Conceptul de casă pasivă şi trendul european


O "casă pasivă" este o locuinţă foarte bine termoizolată şi fără un sistem de încălzire clasic. O casă pasivă standard conţine o anvelopă exterioară a casei foarte bine izolată termic, ferestre termopan şi tâmplărie lemn stratificat termoizolat şi un sistem de ventilaţie integrat, care elimină aerul viciat din clădire şi îl trece printr-un schimbător de căldură; acesta recuperează o parte a energiei termice transferând-o către aerul proaspăt ce intră de afară în locuinţă.
O casă pasivă poate fi construită oriunde în lume deoarece conceptul este foarte simplu dar, în acelaşi timp, intelligent.
Uniunea Europeană a elaborat câteva directive, printre care şi „The Energy Performance Directive” la care fiecare membru trebuie să adere, deci şi România. In aceste directive sunt prevăzute obligaţii pentru o mai bună termoizolare a clădirilor vechi şi noi, iar tendinţa constructorilor este de a adopta tehnologii noi şi construirea de case pasive, în locul construcţiilor clasice.
Guvernul român a trebuit să se conformeze trendului şi legislaţiei europene, astfel încât acesta acordă subvenţii pentru energii regenerabile.
În concluzie, a construi o casă pasivă acum este mai mult decât un vis, este o realitate socială vitală de care poate avea parte fiecare cetăţean al Europei. Trebuie doar să acţionăm în acest sens.   
O "casă pasivă" este o locuinţă la care un sistem de încălzire nu este necesar. Energia termică este furnizată de către un sistem de ventilaţie montat în locuinţă. 
O casă pasivă oferă condiţii de locuire foarte confortabile şi sănătoase, atât iarna cât şi vara. Într-o casă pasivă lipseşte cu desăvârşire igrasia iar vara răcoarea din interior este foarte plăcută.
Când e vorba de construit casa pasivă se pune în primul rând această întrebare: este aceasta cu mult mai scumpă decât o casă clasică? 
Pe de o parte, există nişte costuri suplimentare  care de fapt sunt compensate de economiile obţinute prin eliminarea sistemului de încălzire. Pe de altă parte, costul facturii la energie va fi de 5 până la 10 ori mai mic decât la o casă convenţională.

Germanii şi austriecii construiesc case pasive cu costuri de numai 0-15% mai mari în comparaţie cu o casă convenţională, în funcţie de complexitatea design-ului locuinţei. Dacă însă comparăm aceste costuri cu beneficiile unui consum foarte redus de energie (electrică) ulterior, avantajul este net în favoarea casei pasive.

La acestea ar trebui să adăugăm şi alte avantale vitale, cum ar fi:
- reducerea substanţială a emisiilor de carbon,
- confortul excepţional dat de aerul permanent proaspăt din casă,
- lipsa duşumelelor şi a pereţilor reci iarna,
- lipsa excesului de căldură vara,
- lipsa prafului generator de alergii, etc.

Un alt avantaj incontestabil al construirii unei case pasive independente energetic estecalitatea materialelor, lipsa condensului şi igrasiei, factori care prelungesc durata de viaţă a construcţiei cu câteva zeci de ani comparativ cu o locuinţă clasică. Este dificil de cuantificat aceşti factori, dar este evident că au un un impact important în viaţa celor ce locuiesc într-o casă pasivă.


Subvenţii de la guvern

Cred că trendul european este unul din argumentele forte atât pentru cetăţeanul de rând, cât şi pentru constructori şi specialiştii din domeniu. E bine că România trebuie să se conformeze acestui trend.
Ministrul Mediului si Dezvoltării Durabile, Attila Korodi, a dat ordinul pentru aprobarea ghidurilor de finanţare pentru înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energii regenerabile. Astfel, odată cu finalizarea ghidurilor de finanţare, persoanele fizice sau juridice vor putea şti exact modalitatea prin care pot accesa sumele puse la dispoziţie.
Cred că este timpul să reconsiderăm serios modul în care ne construim casele şi modul în care folosim bugetul nostru pentru acest scop. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu