Slideshow

duminică, 24 aprilie 2011

Uzinele chimice din Victoria

În oraşul Victoria combinatul chimic a fost initial o uzină cehoslovacă (funcţiona de prin anul 1937), apoi, după ocuparea Cehoslovaciei de către Germania nazistă, această uzină a trecut în proprietatea statului german. După război, combinatul a avut pe rând numele SovromChim (era o intreprindere mixtă, sovieto-română, directorii fiind sovietici), Combinatul Chimic „I.V.Stalin”, iar după destalinizare, a purtat numele de „Combinatul Chimic Victoria”. După căderea comunismului şi începerea privatizării, combinatul s-a dezmembrat în S.C. „Viromet” S.A. şi S. C. Uzina Chimică R.A.

VIROMET S.A. este una din unităţile chimice de referinţă ale industriei româneşti, cu o bogată tradiţie în domeniul chimiei. Amplasată la circa 2 km sud de Oraşul Victoria, la 100 km de Braşov şi la 60 km de Sibiu, VIROMET S.A. beneficiază de acces direct la calea ferată şi la şoselele de trafic internaţional. VIROMET S.A. s-a constituit ca societate comercială pe acţiuni în anul 1991. Procesul de privatizare al societăţii s-a finalizat în anul 2002, când pachetul majoritar de acţiuni a fost achiziţionat de Grupul de firme InterAgro. Compania foloseşte gazul metan ca materie primă. Cele mai importante produse erau metanolul şi formaldehida. Acţiunile companiei au fost tranzacţionate la categoria de bază a pieţei Rasdaq, sub simbolul VIRY, până în septembrie 2009. Pe data de 1 ianuarie 2011 InterAgro a închis Viromet fiind nemulţumit de preţul gazului metan stabilit de autorităţi. Pe data de 8 aprilie 2011, InterAgro a inchis cel de-al 6-lea combinat chimic (şi ultimul pe care îl deţinea).

Purolite SRL este o companie romano-americana infiintata in anul 1995 in Orasul Victoria, judetul Brasov.
Principalul domeniu de activitate il reprezinta producerea rasinilor schimbatoare de ioni, fiind producator unic al acestor produse pe piata romanească.
Rasinile schimbatoare de ioni sunt utilizate la demineralizarea apei, inclusiv apa de uz alimentar, la dedurizarea apei si a altor fluide, la tratarea apelor industriale uzate, la recuperarea unor metale pretioase, in industria farmaceutica, etc. 
Produsele sunt destinate exportului in proportie de peste 90%.
La nivel mondial Purolite produce intreaga gama de schimbatori de ioni in uzinele din Victoria, Philadelphia/SUA si Hangzhou/China, fiind singurul producator din lume specializat, in exclusivitate, pe aceste produse. Uzina Purolite din Ţara Galilor a fost închisă la începutul anilor '90 din cauza poluării. Şi locuitorii oraşului Victoria acuză Purolite de poluare, compania fiind banuită că deversează mai ales noaptea substanţe toxice în pârâul Ucea. Din această cauză se simte un miros respingător în tot oraşul care vine dinspre staţia de epurare.

Pirochim Victoria este o fabrică de materiale explozive din România. Acţionarul majoritar al societăţii este Ministerul Economiei care deţine 83%. Societatea a fost înregistrată pe data de 22 februarie 2008. Conform bilanturilor, Pirochim Victoria S.A. nu a obtinut nici un profit pana acum.

Sparomex este o companie producătoare de explozibili şi hidrogel din oraşul Victoria, România. Compania deţine o instalaţie de tip ANFO, care produce explozibili pe bază de azotat de amoniu şi motorină. Sparomex a fost înfiinţată în anul 2005, iar acţionarii sunt Pirochim Victoria cu 20% din acţiuni, şi un investitor spaniol cu 80% din acţiuni.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu